trudna całka
Grzesiek: ∫√1−t√1−t2 ktoś ma pomysł jak ją rozwiazać?
24 cze 19:30
24 cze 19:31
Grzesiek: ok, widzę, że i tak nic z tego nie wychodzi...
24 cze 19:32
Grzesiek: mam całke krzywoliniowa do policzenia dana wzorem integration e(x2+y2)dl y=sqrt(1−x2)
x=<0,1>
24 cze 19:36
jc: Jaką masz krzywą? Całka skierowana czy nieskierowana? Co całkujesz?
Pole/funkcja?
24 cze 19:45
jc: Mogę się co najwyżej domyślać, że całkujesz ex2+y2
po ćwiartce okręgu x2+y2=1.
Parametryzujemy x=cos t, y=sint
Całka = ∫0π/2 ex2+y2 √x'2 +y'2 dt = ∫0π/2 e1 √1 dt = e π/2
24 cze 19:49
Grzesiek: dzięki ! o to chodziło, nie wpadłem na to że y=sqrt(1−x2) to pół okręgu!
24 cze 20:03