Wyznacz wartości i wektory własne przekształcenia
Czarek : Wyznacz wartości i wektory własne przekształcenia L oraz podaj postać diagonalną macierzy
przekształcenia L / o ile istnieje /.
a) L(x,y,z)=(x+z,4y,x+z)
b) L(x,y,z)=(0,−2y−2z,y+z)
c) L:R2→R2 spełniające warunki : L(2,1)=(4,3), L(4,−1)=(2,−3)
24 cze 19:01
jc: a) (0,1,0), k=4, (1,0,1), k=2, (1,0,−1), k=0
itd, itd.
24 cze 19:07
czarek: nie bardzo rozumiem jak to jest obliczone
25 cze 16:33
jc: Nic nie liczyłem. Napisałem. Podstaw i zrozumiesz, dlaczego to było proste.
25 cze 16:49
czarek: nie rozumiem można rozpisać?
25 cze 18:27
jc: L(0,1,0)=(0+0,4*1, 0+0)=(0,4,0)=4(0,1,0)
Ale musisz sam policzyć, wtedy zobaczysz, co się dzieje.
−−−−
Szukasz k, dla którego układ równań
x+z=kx
4y=ky
x+z=kz
ma niezerowe rozwiązanie.
25 cze 18:35