matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Calki
Kaj:
Oblicz całki
dx
∫
(2−x)
√
1−x
24 cze 17:42
jc:
x=1−t
2
t
1
całka = −2∫
dt = −2∫
dt = −2 arctg t = −2 arctg
√
1−x
(1+t
2
)t
1+t
2
24 cze 17:49