matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Calki
Kaj:
Oblicz całki
√
x
∫
dx myślałam o podstawieniu za t
2
=x ale mam problem z rozwiązaniem
x+1
24 cze 17:40
jc:
Dlaczego nie?
t
2
dt
1
=2∫
=2∫(1−
) dt = 2(t − arctg t) = 2(
√
x
− arctg
√
x
)
t
2
+1
1+t
2
24 cze 17:47