Sprowadź funkcję kwadratową do kanonicznej
XD: Sprowadź funkcję kwadratową do kanonicznej:
F(x,y) = 2xy + 4yz + 8xz
24 cze 16:15
Blee:
A co to jest to z ?
24 cze 16:23
Adamm:
F(x, y, z)=2xy+4yz+8xz
teraz podstaw
y1=x+y
y2=x−y
24 cze 17:11
jc: np. tak
u=y+z
v=y−z
u2−v2=4yz
2y=u+v
2z=u−v
f=x(u+v)+u2−v2+4x(u−v)
= u2−v2+5xu− 3xv
= (u+5/2 x)2 − (v − 3/2 x)2 − 4 x2
= (u+5/2 x)2 − (v − 3/2 x)2 − 4 x2
24 cze 17:14
jc: (+3/2 nie −)
a=y+z+5/2 x
b=y−z+3/2 x
c = 2x
f=a2+b2− c2
Lepiej sprawdź.
24 cze 17:29
jc: Prościej:
2xy+4yz+8zx=(x+y+2z)2−(x−2z)2−y2
24 cze 17:37