prawdopodobieństwo
Bartek: Mamy 5 biletów po 1 zł, trzy bilety po 3 zł oraz oraz bilety po 5 zł.
Wybieramy jednocześnie trzy bilety. Oblicz prawdopodobieństwo, ze:
a) przynajmniej 2 z nich maja jednakowa wartość,
b) wszystkie 3 bilety maja łączna wartość 7 zł.
Rozróżniamy tutaj elementy(bilety) ale nie mają one kolejności, tak?
| | | |
|Ω|= | = 120, ponieważ z 10 biletów losujemy jednocześnie 3. |
| | |
z trzy razy podchodziłem do podpunktu a) ale:
a) przynajmniej 2 z nich maja jednakowa wartość
Więc możliwości są następujące:
− losujemy trzy bilety po 1 zł, LUB dwa bilety po 1zł i dodatkowo jeden z pozostałych pięciu
(trzy po 3zł i dwa po 5zł)
− losujemy trzy bilety po 3 zł, LUB dwa bilety po 3zł i dodatkowo jeden z pozostałych siedmiu
(5 biletów po 1zł i dwa bilety po 5zł)
− losujemy dwa bilety po 5zł i dodatkowo jeden z pozostałych ośmiu (5 biletów po 1zł i 3 bilety
po 3zł)
| | | | | | | | | | | | | | | | | |
A = ( | + | * | ) + ( | + | * | ) + ( | * | ) = |
| | | | | | | | | |
= (10 + 50) + (1 + 21) + (8) = 60+22+8 = 90
P(A) = 90/120 = 9/12 = 3/4
b) wszystkie 3 bilety maja łączna wartość 7 zł.
takie możliwości są następujące:
(5zł, 1zł, 1zł), (3zł, 3zł, 1zł)
P(B) = 2/120 = 1/60
Czy dobrze wyliczyłem?
24 cze 15:26
karol: Nie podales ile masz biletow po 5 zl ? ?
24 cze 15:40
Bartek: sorki, dwa bilety po 5zł
24 cze 15:43
Blee:
a) latwiejz przeciwnego czyli wylosowano 3różne
24 cze 15:57
24 cze 15:58
Bartek: Mam często problem z wpadnięciem na zdarzenie przeciwne. Podpunkt b) się zgadza?
24 cze 16:01
Blee:
| | 2*1 | | 3*2 | |
b) #B= 5* |
| + |
| *2 = 5 + 6 = 11 |
| | 2 | | 2 | |
Wiec moim zdaniem źle
24 cze 16:09
Bartek: a dlaczego tak, moge prosić o wytłumaczenie?
24 cze 16:24
Blee:
| | | |
* | oznacza wybranie biletu z 5zl i dwoch po 1zl |
| | |
| | | | | |
Analogicznie | * | to dwa bilety po 3 i jeden po 1 |
| | | |
24 cze 16:26
Mila:
5 x1zł
3x 3zł
2x 5zł
7=5+1+1 lub 7=3+3+1
24 cze 16:46
Bartek: | | | |
ale, biletów za 5zł mamy dwa, więc wybieram jeden bilet za 5zł z dwóch | |
| | |
| | | |
i dobieram dwa bilety po 1 zł z 5 | |
| | |
lub
| | | | | |
dwa bilety po 3zł z trzech | i jeden po 1zł z pięciu | |
| | | |
więc 20 + 15 = 35 P(B) = 35/120 =7/24
24 cze 16:46
Bartek: o widzę że Mila dołączyła się do dyskusji i nasze wyniki sie zgadzają, super, dziekuje
24 cze 16:47
Mila:
24 cze 17:15