Rozwiąż równanie różniczkowe metodą przewidywań
Dzik: Rozwiąż równanie metodą przewidywań (NIE metodą Laplace'a)
y''(x) − 4y'(x) +4y(x) = e2x
Wszystko byłoby spoko, tylko że kiedy liczę yp, to wychodzi mi że się to powinno równać zero,
co nie jest prawdą. Ktoś pomoże?
24 cze 13:20
Sushi:
zapisz swoje obliczenia
24 cze 13:33
Jack:
r2 − 4r + 4 = 0
(r−2)2 = 0 −−> Δ = 0
yj = C1e2x + C2xe2x
yp = A*e2x <− zawiera sie w yj (C1e2x), mnoze razy x
yp = Axe2x <−−znowu zawiera sie w yj (C2xe2x), mnoze razy x
yp = Ax2e2x
i z tego dopiero liczysz
24 cze 13:38
Dzik: dzięki Jack, nie wiedziałam że trzeba to przemnażać
24 cze 13:42