część całkowita liczby
marcin46: Sporządzić wykres
y=[2x]
jakie liczby wziąć do tabelki?
proszę o pomoc
24 cze 12:54
Sushi:
co 0.2 i x ∊<0; 4>
jak nie widzisz, to x ∊<0; 10>
24 cze 12:56
marcin46: dla x=0, y=0
dla 0,2 , y=[2*0,2]=[0,4]=0
dla 0,4 , y=[0,8]=0
dla 1, y=2
dla 1,2 , y=[2,4]=2
dla 1,4, y=[2,8]=2
dla 1,6, y=[3,2]=3
czy dobrze liczę.
Mam pytanie
Skąd mam wiedzieć, jaki wziąć przedział ( x∊,0;10.)
Bardzo dziękuję za pomoc
24 cze 13:07
Sushi:
x
0
0.2
0.4
0.6
0.8
1
1.2
1.4
...
4.0
jak nie widać z rysunku to dalej
4.2
4.4
4.6
4.8
5.0
....
9.8
10
można teraz "dorysować" wykres po "x" ujemnych
24 cze 13:10
Sushi:
a jaki przedział −−> to tak samo jak masz np y= −5x−10 to jak weźmiesz same "x" dodatnie, bo
wyjdą "duże y"
tutaj zaczynasz np: od x=0, bo jest łatwo
możesz tez dobierać "x" co 0.1.
Jak nabierzesz wprawy, to możesz potem śmiało rysować np: y= [3x+1] , y= [x] −x
24 cze 13:14
marcin46: Bardzo dziękuję
24 cze 13:17
Sushi:
na zdrowie
24 cze 13:30