Całki
Ela: Mam problem z całką, dano już ich nie rozwiązywałam a teraz jest mi potrzeba żeby dokończyć
zadanie
∫e−2ar dr
wiem że z wzoru ∫ex dx = ex
a co zrobić z tą resztą... przy pochodnych robiło się jeszcze pochodną funkcji wewnętrznej a
tu?
proszę o jakieś wskazówki, wyjaśnienie.
24 cze 11:43
24 cze 11:47
Adamm:
∫f(x)dx =F(x)+C, to
Dla a≠0
24 cze 11:47
Lech: Skorzystaj ze wzoru : ∫ ekx dx = (1/k)*ekx + C
24 cze 11:47
Ela: czyli...
| | 1 | |
∫e−2ar = − |
| * e−2ar ? |
| | 2a | |
24 cze 11:56
24 cze 11:58
Sushi:
+C
24 cze 11:58
Jerzy:
Tak.
24 cze 11:59
Ela: dziękuję
24 cze 12:25