Wyznacz równanie prostej będącej przecięciem płaszczyzn
Pantene : Wyznacz równanie prostej będącej przecięciem płaszczyzn x+y−2x+4=0 i 2x−y+3z−5=0
23 cze 23:17
Mila:
Np. tak:
x+y−2z+4=0 (chyba taki zapis?)
2x−y+3z−5=0
Ustalam z=t, t∊R
x+y=2t−4
2x−y=−3t+5
−−−−−−−−−−−−−−
3x=1−t
y=−4
13+2
13t
Równanie parametryczne prostej:
z=t, t∊R
===========
23 cze 23:27
jc: Zwyczajnie rozwiązujesz układ równań.
x+y−2z+4=0
2x−y+3z−5=0
x+y−2z+4=0
3x+z−1=0
x=t
y=−2−7t
z=1−3t
23 cze 23:27
Mila:
O , i bez ułamków, pozdrawiam twórczy umysł
23 cze 23:36
jc: Dobry wieczór
23 cze 23:41
Pantene : Super, dziękuje za pomoc
23 cze 23:47