Rozwiąż równania różniczkowe
czajka: Rozwiąż równania różniczkowe:
23 cze 22:17
jc: (y2e−2x)' = 2(yy' − y2)e−2x = −2e2xe−2x=−2=−2(x)'
y2e−2x= C−2x
y= ±√C−2x ex
23 cze 22:55
czajka: Nie bardzo rozumiem jak to jest rozpisane , mogę prosić o rozpisanie tego bardziej?
24 cze 11:48
Mariusz:
Co uzyskałbyś po zastosowaniu czynnika całkującego ?
Możesz też sprowadzić do równania liniowego i uzmiennić stale
y
2(x)=u(x)
Rozwiązujesz najpierw równanie jednorodne
ln|u|=2x+ln|C|
u=Ce
2x
Rozwiązanie szczególne równania jednorodnego
u
1(x)=e
2x
Zakładasz że rozwiązanie ogólne równania niejednorodnego jest postaci
u(x)=C(x)u
1(x)
u(x)=C(x)e
2x
Po wstawieniu do równania niejednorodnego otrzymujesz
| dC | |
| e2x+2C(x)e2x−2C(x)e2x=−2e2x |
| dx | |
C(x)=−2x+C
1
u(x)=(−2x+C
1)e
2x
u(x)=−2xe
2x+C
1e
2x
y
2=−2xe
2x+C
1e
2x
24 cze 12:25
czajka: dziękuję
24 cze 12:29
czajka: skąd powstało ln|u|=2x+ln|C|
wiem ze ∫(1/u)du=ln|u|
ale skąd powstało to ln|C| ?
24 cze 12:54
gg:
Zarówno C jak ln|C| są stałymi. W tym przypadku wygodniej jest przyjąć za stałą ln|C|.
24 cze 13:55