matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
narysuj wykres
jola:
y= sin(0,5*x) +1
10 lut 15:18
M:
27 kwi 21:03
Podstawy Geometrii:
1) Rysujemy f(x)= sin(x) T=2π (czarny
1
2) Rysujemy f(x)=sin(
x) − powinowactwo prostokatne po osi OX
2
Wykres f(x)=sin(x) rozciągamy 2 razy po osi OX czyli T=4π (czerwony
1
3) Wykres f(x)=sin(
x) przesuwamy o jedna jednostke do góry wzdłuż osi OY i dostajemy
2
wykres
1
f(x)= sin(
x)+1(niebieski
2
27 kwi 21:17