Napisz równanie płaszczyzny prostopadłej do wektora
mati94: Napisz równanie płaszczyzny prostopadłej do wektora [3,1,2] i odległej od punktu (1,0,−2) o 3.
23 cze 21:21
Mila:
(*) π: 3x+y+2z+D=0
d(P(1,0,−2),π)=3
| |3*1+0+2*(−2)+D| | |
| =3 |
| √32+12+22 | |
|D−1|=3
√14 /
2
(D−1)
2=126
D−1=3
√14 lub D−1=−3
√14
D=1+3
√14 lub D=1−3
√14
podstaw do równania (*)
23 cze 21:35
mati94: będą 4 równania?
23 cze 22:45
mati94: 2 równania
23 cze 22:47
Mila:
π: 3x+y+2z+1−3√14=0
lub
π: 3x+y+2z+1+3√14=0
Abyś lepiej (?) zrozumiał oblicz teraz odległość punktu P=(1,0,−2) od każdej z tych
płaszczyzn.
To będzie sprawdzenie poprawności obliczeń.
23 cze 23:05
mati94: ok dzięki
23 cze 23:13