Sprawdź czy liczba jest podzielna
Sad: Sprawdź czy liczba jest podzielna przez 4:
9k+1+5k+1+2
Ta liczba jest już sprawdzana dla k+1, mógłby ktoś pomóc?
23 cze 18:12
Sushi:
Jak wyglada krok indukcyjny ?
23 cze 18:55
Sad: n=0
90 + 50 + 2 = 4, jest podzielna przez 4
n=1
91+51+2= 16 jest podzielna przez 4
23 cze 19:01
Sushi:
Teraz drugi krok
23 cze 19:03
mat: 9*9k+1+5*5k+1+2
=9*9k+1+9*5k+1+18 − 4*5k+1−16
=9*(...)+2(...)
23 cze 20:15
mat: +4**[zamiast 2]
23 cze 20:31
indukcja:
założ. indukcyjne
dla k=t
9t+1+5t+1=4a
teza indukcyjna
dla k=t+1
9t+1+1+5t+1+1+2=4b
dowód ind.
9*9t+1+5*5t+1+2= 9t+1+5t+1+2+8*9t+1+4*5t+1=
=4a+4(2*9t+1+5t+1)=.4a+4c=4(a+c)=4b
taka liczba jest podzielna przez 4
23 cze 20:58