Oblicz calke
arek: Oblicz całke
mi wyszło 2x−4log(x+3). Jest to poprawna odpowiedz?
23 cze 16:10
Sushi:
Policz pochodna tego co wyszło, na pewno nie może być logarytm dziesiętny.
23 cze 16:12
arek: Tak tak ln, pomyliłem się przy przepisywaniu. Wolfram podaje inny wynik i zupełnie nie wiem jak
tę całkę policzyc
23 cze 16:13
the foxi:
| 2x+1 | | 2(x+3)−5 | | 5 | |
| = |
| =2− |
| |
| x+3 | | x+3 | | x+3 | |
| | 5 | | dx | |
∫(2− |
| )dx=2∫dx−5∫ |
| |
| | x+3 | | x+3 | |
23 cze 16:15
the foxi:
...=2x−5ln(x+3)+C
23 cze 16:20
jc: Sushi, gdzie widzisz logarytm dziesiętny?
23 cze 16:21
Sushi:
2x−4log(x+3) <−− tutaj
23 cze 16:30
Adamm:
log to częsty zapis logarytmu naturalnego
23 cze 16:41
Sushi:
ale nieprawidłowy
23 cze 16:43
jc: Oj, w matematyce i w świecie komputerów log = ln,
w technice, chemii, na tym forum log = log10.
23 cze 16:45
23 cze 16:51