matematykaszkolna.pl
Fizyka, 3 pytanka kasia: Mam 3 głupie pytanie, do których nie jestem pewny/pasuje więcej niż 1 odpowiedź Grawitacja jest to: a) Siła działająca na każde ciało w spadku swobodnym b) Siła z jaką Ziemia przyciąga ciało na jej powierzchni c) Siła, która jest wprost proporcjonalna do iloczynu mas przyciągających się ciał i odwrotnie proporcjonalna do kwadratów odległości między nimi Tutaj pasuje mi wszystko Pole magnetyczne Ziemie powstaje w wyniku: a) Ruchów konwekcyjnych w jądrze Ziemie b) Procesów zachodzących w płaszczu Ziemie c) Ingerencji kosmitów (wtf) Internet podpowiada, że nie do końca wiemy, ale chyba a) Powstanie morskich fal pływowych zależy od: a) Oddziaływania Księżyca i Słońca na prądy morskie b) Oddziaływania Księżyca i Słońca na siłę grawitacji Ziemi c) Przesunięcia środka ciężkości Słońce, Ziemia, Księżyc
23 cze 11:38
Lech: 1)Wybieraj tylko odpowiedz najogolniejsza , inne sa czesciwymi odpowiedziami , w tym przypadku sile grawitacji definiuje prawo grawitacji Newtona :
 m*M 
F = G

, wiec odpowiedz ........
 r2  
2) odpowiedz a) 3)odpowiedz b ) przy czym wiekszy wplyw ma oddzialywanie Ksiezyca
23 cze 14:05