dys
Anis: rozwiąż rekurencje : a(1)=2, a(2)=1, a(n+2)=4a(n+1)−4a(2)
23 cze 09:06
Blee: Masz jakis egzamin teraz?
23 cze 09:23
Anis: nie, to zadania z egzaminu na którym nie bylam
23 cze 09:24
Pytający:
Zgaduję, że w treści jest błąd, bo:
an+2=4an+1−4a2, a2=1
jest równoznaczne z:
an+1=4an−4
i raczej tak by zapisano taką rekurencję.
Jeśli:
a1=2
a2=1
an+2=4an+1−4an
wtedy równanie charakterystyczne to:
r2=4r−4
(r−2)2=0
zatem rozwiązanie jest postaci:
an=(A+Bn)2n
a1=2=(A+B)21 ⇒ A=1−B
a2=1=(A+2B)22 ⇒ B=−3/4 ⇒ A=7/4
an=(7/4−3n/4)2n=(7−3n)2n−2
23 cze 10:57
Mariusz:
Albo bez zgadywania stosując funkcję tworzącą
a(1)=2, a(2)=1, a(n+2)=4a(n+1)−4a(n)
A(x)=∑
n=1∞a
nx
n
∑
n=3∞a
nx
n=∑
n=3∞4a
n−1x
n−∑
n=3∞4a
n−2x
n
∑
n=1∞a
nx
n−2x−x
2=4x(∑
n=3∞a
n−1x
n−1)−4x
2(∑
n=3∞a
n−2x
n−2)
∑
n=1∞a
nx
n−2x−x
2=4x(∑
n=2∞4a
nx
n)−4x
2(∑
n=1∞a
nx
n)
∑
n=1∞a
nx
n−2x−x
2=4x(∑
n=1∞4a
nx
n−2x)−4x
2(∑
n=1∞a
nx
n)
A(x)−2x−x
2=4x(A(x)−2x)−4x
2A(x)
A(x)−4xA(x)+4x
2A(x)=−8x
2+x
2+2x
A(x)(1−2x)
2=−7x
2+2x
| d | | d | | 2x | |
| (∑n=1∞(2x)n)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | (1−2x) | |
| | 2(1−2x)−(−2)(2x) | |
2+∑n=2∞n2nxn−1= |
| |
| | (1−2x)2 | |
| | 2(1−2x+2x) | |
2+∑n=1∞(n+1)2n+1xn= |
| |
| | (1−2x)2 | |
| | 2 | |
∑n=1∞(n+1)2n+1xn=−2+ |
| |
| | (1−2x)2 | |
| | 1 | |
∑n=1∞(n+1)2nxn=−1+ |
| |
| | (1−2x)2 | |
| | 4x−4x2 | |
∑n=1∞(n+1)2nxn= |
| |
| | (1−2x)2 | |
A(4x−4x
2)+2Bx(1−2x)=−7x
2+2x
4A+2B=2
−4A−4B=−7
−2B=−5
4A+5=2
4A=−3
| | 3 | 4x−4x2 | | 5 | 2x(1−2x) | |
− |
|
| + |
|
| |
| | 4 | (1−2x)2 | | 2 | (1−2x)2 | |
| | 3 | | 5 | |
− |
| (∑n=1∞(n+1)2nxn)+ |
| (∑n=1∞2nxn) |
| | 4 | | 2 | |
24 cze 11:44