dys
Anis: na ile sposobów można rozdać 30 cukierków 10 osobom tak aby osoby A i B dostały razem 10
cukierków
23 cze 08:41
Blee:
Cukierki rozne czy nierozroznialne?
23 cze 08:43
Anis: nierozroznialne
23 cze 08:59
Blee:
A i B rozkladamy 10 cukierkow na 11sposobow ( 0 i 10, 1 i 9, itd.)
Zostaje 20 cukierkow i 8 osob.
Poszukaj zadan typu:
Rozwiaz x1 + x2 + ... + x8 = 20
Metoda wylaczen bedzie tu jak znalazl
23 cze 09:41
Pytający:
Liczba rozwiązań całkowitych nieujemnych równań:
A+B=10
x
1+x
2+...+x
8=20
i reguła mnożenia, czyli:
23 cze 10:47