rozwiąż równanie
Tomek: Cześć,
ostatnio dostałem na studiach takie zadanie do rozwiązania:
1. Rozwiąż równanie:
sin
2(x) = 1−x
2 czyli
f(x) = sin
2(x) + x
2 − 1 = 0
Rozwiązanie można zrobić np Metodą Newtona, x0 = pi/4;
f'(x) = 2sin(x)cos(x) +2x
wychodzi, że x =~ +/− 0.7391 przy błędzie 0,01
Jednakże, mógłby ktoś podpowiedzieć jak to rozwiązać metodą analogiczną?
2. Jak podejść do rozwiązywania w sposób numeryczny równania różniczkowego tego typu:
bo równanie typu:
| | dy | | dy | |
( |
| )2 = x , wiem, że rozwiązaniem będzie |
| = √x |
| | dx | | dx | |
Pozdrawiam,
Tomek