Jak przeczytac taki zapis
rsa: G=(V,E)
G'=(V',E') sa izomorficzne gdy istnieje bijekcja f: V→V' taka, że f(E)=E'
V−zbiór wierzchołków grafu
E−zbiór krawędzi grafu
jak przeczytać →, f(E), f: V→V'
23 cze 00:11
jc: Zwyczajnie.
... istnieje bijekcja f przekształcająca V na V' taka, że ...
... istnieje bijekcja f odwzorowująca V na V' taka, że ...
... istnieje bijekcja f z V na V' taka, że ...
23 cze 00:29
Pytający:
Swoją drogą czy ten zapis:
f: V→V' taka, że f(E)=E'
ma w ogóle sens?
Przecież E jest zbiorem par o elementach z V, więc raczej E⊄V i E' ⊄V'.
23 cze 11:04
jc:
(a,b) ∊ E ⇔ (f(a),f(b)) ∊ E'
Lepiej?
23 cze 13:05
Pytający:
Lepiej, poniekąd. Dla grafu skierowanego to na pewno dobry zapis. Jednak nie pytałem, jak
zapisać poprawnie, tylko czy tamten zapis jest poprawny? Czy przyjęło się tak skrótowo pisać,
czy to jednak błąd/niedopatrzenie? Bo formalnie tamten zapis jest chyba bezsensowny, prawda?
23 cze 15:45
jc: Formalnie zapis niepoprawny, chyba że umówimy się, że f(a,b)=(f(a),f(b)).
23 cze 16:07
Pytający:
Tak też myślałem, dzięki. Treść wygląda jak notatka z jakiegoś wykładu, stąd moja niepewność.
23 cze 16:14