objętość bryły ograniczonej walcem w nietypowym położeniu
Filip: Witam, nie wiem jak się za to zabrać, bo koło nie ma środka w 0,0 ani nie styka się obręczą z
punktem 0,0 (wtedy liczę z wart tryg)
Do policzenia objętość bryły ograniczonej
x2−2x+y2−z2+5=0
i
(x−1)2+y2=4
22 cze 23:33
jc: Przesuń bryłę. zamień x na x+1.
x2+y2−z2+4=0
x2+y2=4
Teraz prościej? A objętość ta sama.
22 cze 23:42
Filip: z tym ze pierwsze to chyba bedzie wtedy x2−2x+y2−z2+3=0 ?
22 cze 23:46
Filip: dobra tam jest jeszcze x2 pod ktory trzeba podstawic, pozna godzina, sory
22 cze 23:47
jc:
x
2+y
2=r
2=4
z
2=4+r
2
−
√4+r2 ≤ z ≤
√4+r2
Objętość = 2π∫
02 2
√4+r2 rdr
| | 4π | |
= |
| [(4+r2)3/2]02 = ... |
| | 3 | |
22 cze 23:50