OBJĘTOŚĆ BRYŁY całka podwójna
Filip: Witam.
Proszę o pomoc w sprawdzeniu czy dobrze zrobiłem zadanie z liczeniem obj bryły ograniczonej
takimi rownaniami x2+y2=z2 , z>=0 , z=2−x2−y2
rysuje sobie i wychodza mi dwie paraboidy gdzie w srodku jest kółko w srodku 0,0 i promieniu 1,
licze z calki podwojnej oznaczonej 0−1 i 0−2π [(2−x2−y2)−(sqrtx2+y2)]r po dfi po dr gdzie
x=rcosfi, y=rsinfi, w wyniku otrzymalem 1/2 π, czzy to poprawny wynik?
22 cze 23:28
Filip: UPPP
24 cze 15:11
Lech: Wyrazenie : x2 + y2[= z2 ⇔ z = √x2 + y2 okresla stozek
zas wyrazenie : z = 2− x2 −y2 okresla paraboloide !
24 cze 15:45
jc:

Dlaczego dwie?
Stożek ma objętość = π/3
Wystający fragment paraboloidy ma objętość
∫∫(1−x
2−y
2) dx dy
całka po kole.
x=r cos t
y = r sin t
t ∊[0,2π], r∊[0,1]
całka = 2π ∫
01 (1−r
2)r dr = π/2
Razem 5/6 π.
24 cze 15:54
Lech: Wynik jest V = 5π/6
24 cze 15:57
Filip: okej paraboida i stożek, ale dlaczego podstawiajac do wzoru (dobrze?) otrzymuje inny niż wy
wynik?
24 cze 17:22
Filip: okej − dobra chyba widze swoj blad
24 cze 17:25
Filip: Jednak nie, widzę to tak − mają w przecięciu wspólny okrąg, biorę całkę podwójna ograniczonąc
tym okregiem jak napisalem i w calce rownanie pow ograniczajacej z góry − rownanie pow
ograniczajacej z dołu, a wynik mam inny
24 cze 17:28
Filip: JUŻ OKEJ − moja metoda była jak najbardziej prawidłowa po prostu pomyliłem się w rachunkach.
24 cze 17:40