dsa
daas: Prosta x−1/2=y−1/3=z−1/4 jest rzutem prostokatnym plaszczyzny π na plaszczyzne x−6y+4z+1=0.
Podac rownanie plaszczyzny π.
Jak to ugryzc?
22 cze 22:20
daas: Te dwie plaszczyzny musza byc do siebie prostopadle zeby w ogole bylo mozliwe rzutowanie? Nie
wiem czy dobrze rozumiem tresc
22 cze 22:22
22 cze 22:22
jc: Podałeś dwa różne wzory prostej (prosta z pierwszego wpisu nie leży na rozpatrywanej
płaszczyźnie).
Szukana płaszczyzna jest wyznaczona przez punkt początkowy prostej, wektor kierunkowy
prostej i wektor prostopadły do danej płaszczyzny.
Płaszczyznę możesz wyznaczyć parametrycznie (prosta z trzeciego wpisu):
(x,y,z)=(1,1,1)+s(2,3,4)+t(1,−6,4)
22 cze 22:33
daas: Prosta z trzeciego wpisu jest poprawna (brak nawiasu w pierwszym poscie)
22 cze 22:41
daas: Prosta posiada punkt poczatkowy?
22 cze 22:44
daas: Czyli rownanie π to:
| ⎧ | x=1 +2s + t | |
| ⎨ | y=1+3s−6t |
|
| ⎩ | z=1+4s+4t | |
?
22 cze 22:50
jc: Tak. Możesz też napisać równanie ogólne.
22 cze 23:31