12
imie: skad wiadomo jaka obliczac asymptote
prosze o zrozumiale wytlumaczenie bo jak delta to licze inaczej albo jakies ukosne czasem a w
nastepnym przykladzie juz tylko pionowe i poziome skad to wiadomo
22 cze 18:54
Adamm:
wiadomo z treści zadania
22 cze 18:59
imie: ja mam tresc zadania wyznacz rownania asymptoty
22 cze 19:05
Adamm:
to licz wszystkie
22 cze 19:07
Blee:
Asymptoty pionowe liczymy gdy dziedzona nie jest R i wyznaczy je w punktach wypadajacych z
dziedziny (np. w x=2 dla dziedziny R/{2}) badz na krancach dziedzin (np. w x=0 dla dziedziny
(0,+∞))
22 cze 19:11
Blee:
Asymptoty poziome wyznaczamy w + i − ∞ o ile na to zezwala dziedzina (patrz poprzedni wpis).
22 cze 19:12
Blee:
Ukosne wyznaczamy w + i − ∞ wtedy gdy nie istnieje asyptota pozioma (pozioma szybciej sie
wyznacza)
22 cze 19:12
Blee:
Mozna tez sprawdzic na poczatek parzystosc i nieparzystosc funkcji, co ewentualnie skroci
pozniejsze wyliczenia asymptot
22 cze 19:14
jc: Czy funkcja
f(x)=0 dla x≤0, f(x)=1/x dla x>0
mam asymptotę pionową?
22 cze 19:21
Adamm:
tak
22 cze 19:31
jc: Dziękuję
22 cze 20:32