Pochodne
DSS: Mam (chyba) problem z obliczeniem pochodnej z poniższej funkcji:
f(x)=(−cos+3) / (lnsinx−ex )
Wyszło mi coś takiego:
f'(x) =((−cos+3) / (lnsinx−ex ))' = (− −sin) / (1/sinx cosx+ex ) = sin / (cosx/sinx+ex )=
sin / (ctg+ex )
Wyrażenie w mianowniku uznałem jako funkcję złożoną:
lnsin = 1 / sinx*cosx
Wydaje mi się, że wciąż coś mieszam. Czy jest to dobrze?
Dziękuję.
22 cze 18:08
jc: Jest tyle programów, które różniczkują symbolicznie ...
22 cze 18:15
DSS: Na przykład?
22 cze 18:17
jc: reduce, maxima lub w sieci wolfram (i na pewno dużo innych)
22 cze 18:26
22 cze 18:31
DSS: Dziękuję bardzo.
22 cze 18:31
Jerzy:
A czy w liczniku nie ma funkcji złożonych ?
22 cze 18:32