macierz
kkkkk: Macierze
Dobrać wartość parametru a tak aby układ równań miał rozwiązania. Znaleść te rozwiązania
2x+3y+x+u=1
x+2y−z+4u=2
x+3y−4z+11u=a
22 cze 16:48
jc:
Wykonuję przekształcenia na kolumnach.
2 3 1 1
1 2 −1 4
1 3 −4 11
2 3 1 3
1 2 −1 2
1 3 −4 3
2 3 1
1 2 −1
1 3 −4
2 3 1
1 2 0
1 3 −1
3 3 1
1 2 0
0 3 −1
3 1
1 0
0 −1
3s+t=1
s=2
−t=a
s=2, t=−5, a=5
Tylko dla a=5 układ równań ma rozwiązanie.
22 cze 17:00
Kkk: Dzięki
22 cze 17:08
jc: Prościej

2x+3y+z+u=1
x+2y−z+4u=2
x+3y−4z+11u=a
Do trzeciego równania dodaję pierwsze i odejmuję potrojone drugie.
2x+3y+z+u=1
x+2y−z+4u=2
0=a−5
a=5
2x+3y+z+u=1
y−3z+7u=3
u, z = dwa dowolne parametry
y = 3−7u+3z
x = .... (podstawiasz y do pierwszego i wyliczasz x)
22 cze 17:13