Formułowanie zadania optymalizacji
xcv: Dany jest okrąg o promieniu r=2, jego środek leży w punkcie (0,0). Należy sformułować zadanie
optymalizacji tak, aby suma współrzędnych leżących wewnątrz okręgu była jak najmniejsza.
Funkcja celu: F(x1 , x2)= x1 + x2
Ograniczenia: x12 + x22 < √2
Zadanie optymalizacji: minF(x1 , x2)
Czy zadanie jest poprawnie rozwiązane?
22 cze 15:34
xcv: Ograniczenia: x12 + x22 < 4 *
22 cze 15:37
jc: Jaka jest najmniejsza wartość x+y, jeśli x2+y2 ≤ 4?
(x+y)2 ≤ 2 (x2+y2) ≤ 8
Pierwsza nierówność przechodzi w równość dla x=y.
Przy tym warunku druga daje równość dla x=y=2√2 lub x+y=−2√2.
Pierwszy wybór dale maksimum x+y, drugi daje minimum.
22 cze 15:49
xcv: Nie rozumiem dlaczego zostało przyjęte, że x=y. Z treści zadania wynika, że współrzędne są od
siebie niezależne.
22 cze 16:10
jc: Nierówność, którą napisałem to nierówność Schwrza.
(uv)2 ≤ u2 v2
W nierówności Schwrza równość zachodzi tylko dla wektorów równoległych.
22 cze 16:33
xcv: Ok w takim razie to szczególny przypadek rozwiązania, jeżeli brać pod uwagę, że x=y. Bardziej
interesuje mnie funkcja celu, którą napisałem powyżej. Czy poprawnie ją sformułowałem?
22 cze 16:55
jc: Nie znam definicji funkcji celu.
22 cze 17:01