Równania rózniczkowe 1 rzędu
Ja to ja:
Rozwiązać równania różniczkowe 1 rzędu sprozwadzając do równań o rozdzielonych zmiennych
22 cze 14:00
Jerzy:
Czy aby taka jest treść zadania ?
22 cze 14:23
Jerzy:
| | y | |
To jest równanie niejednorone typu: y' = f( |
| ) |
| | x | |
22 cze 14:25
Ja to ja: Czy to jest dobrze
| | x2 | | y2 | | x | | y | | 1 | | y | |
P= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 2xy | | 2xy | | 2y | | 2x | | | | 2x | |
tx=y
Coś mam tutaj źle na pewno
22 cze 14:31
Jerzy:
Prawie.
y = tx
y' = t + t'x
22 cze 14:38
Ja to ja: Aaa dobra dzięki pochodna iloczynu..
22 cze 14:40
Ja to ja: dochodze do czegoś takiego
| | t2 | |
ln|x|= |
| − ln|t| + C // e(.) |
| | 2 | |
|x| = e
t2/2*e
C − t // c
1=e
C, c
1>0
x=+/− c
1*e
t2/2 − t c
2=+/− c
1
x=c
2*e
t2/2 − t
nie wiem co dalej
22 cze 15:13
Jerzy:
t = y/x
22 cze 15:29
Ja to ja:
Odpowiedź to: x
2−y
2−Cx=0
22 cze 15:32
jc: Rozpoznajesz pochodną ilorazu?
| | 2xyy' − y2 | | y2 | |
1= |
| = ( |
| )' |
| | x2 | | x | |
y
2=x
2+Cx
22 cze 15:43
jc: | | f | | f'g−fg' | |
Przypomnę wzór: ( |
| )' = |
| , |
| | g | | g2 | |
| | f | | f'x−f | |
w szczególności: ( |
| )' = |
| , u nas f=y2, f' =2yy'. |
| | x | | x2 | |
22 cze 15:45
Ja to ja: Jaka pochodna ilorazu w, którym miejscu?
Skąd u Ciebie powstało równanie
22 cze 15:54
jc: y' = (x
2+y
2)/2xy
2xyy' = x
2+y
2
2xyy' − y
2 = x
2
22 cze 15:58
jc: Można było tak, jak zacząłeś.
y=xu
y'=xu' + u = (u+1/u)/2
xu' = (1/u − u)/2
2xuu' + u2 = 1
(xu2)' = 1 = (x)'
xu2 = C+x
y2=(xu)2=Cx+x2
Użyłem litery u zamiast t. Litera te kojarzy się za mocno ze zmienną niezależną.
22 cze 16:30
jc: To rodzina hiperbol
(x+c/2)2 − y2 = c2/4
22 cze 17:33
Ja to ja: Skąd się wzięło to w 5 linijce
(xu
2)'=1=(x)'
22 cze 18:12
jc: Zwykłe różniczkowanie. Lewa strona jest pochodną xu2, a prawa strona pochodną x.
22 cze 18:14
Ja to ja: No dobra już to widzę, ale czy jest jakiś prostszy sposób do zauważenia tego?
22 cze 18:50
jc: Możesz powtarzać typową procedurę, czyli liczenie całek
ln|u
2−1| = −ln|x| + C
u
2−1= −Kx
y
2/x
2 − 1 = − Kx
y
2 − x
2 + Kx = 0
Ale czy to jest prościej?
Nie lubię tej metody, bo trzeba uważać pozbywając się logarytmów i modułów.
22 cze 19:18