Metoda przewidywań
Kacper: Mam równanie y(4)−y=4sinx+15e(2x). Mam już całkę ogólną i z metody przewidywań całkę
szczególną dla 15e(2x), tylko właśnie metoda przewidywań dla tego 4sinx mi nie za bardzo
wychodzi.
Dobrze rozumiem, że moje przewidywane rozw. ma być w postaci Axsinx+Bxcosx? Czy jak podstawię
już pochodne tego do równania to mam człony przy cosinusie przyrównać do 0?
22 cze 01:28
Kacper: Miało być e2x
22 cze 01:29
Adamm:
y=x(Asinx+Bcosx)
y(4)=−4Acosx+Axsinx+4Bsinx+Bxcosx
−4Acosx+4Bsinx=4sinx ⇒ B=1, A=0
22 cze 08:17