Macierz sąsiedztwa
Kamillo: Macierz sąsiedztwa
Podaj ile jest dróg długości 2 z wierzchołka v1 do v2 oraz z wierzchołka v3 do v1
digrafu o macierzy sąsiedztwa M:
[ 3 2 3 ]
[ 1 2 4 ]
[ 1 3 2 ]
Znam macierz z drogami długości 2:
[14 19 23 ]
[ 9 18 19 ]
[ 8 14 19 ]
Jednak totalnie nie wiem jak to zostało policzone. (jest to przykład z wykładu).
Proszę o powiedzenie mi jak się to liczy, bo do tej pory myślałem, że wystarczy podnieść do
kwadratu...
21 cze 22:57
Pytający:
aij=wi•(kj)T, gdzie:
wi // i−ty wiersz (wektor Nx1)
• // iloczyn skalarny
(kj)T // transponowana j−ta kolumna (wektor Nx1)
Przykładowo:
a23=(1,2,4)•(3,4,2)=1*3+2*4+4*2=19
21 cze 23:30
jc: Druga macierz jest kwadratem pierwszej.
21 cze 23:31
Kamillo: Ok, dzieki

Zapomniałem, że mnożenie macierzy jest trochę cięższe niż się wydaje xd Już się
nauczyłem liczyć
21 cze 23:40