123
qu: Algebra boole
Ile to jest
X∪X = ?
I wszystko jest zanegowane
czyli linia nad całym wyrażeniem
21 cze 22:55
Pytający:
X∪X=X
21 cze 23:07
qu: ok, tylko czy fakt że to jest zanegowany to wynik będzie X zanegowany czy samo X ?
22 cze 09:34
iteRacj@:
czy o to chodzi (w tym edytorze łatwiej tak zapisać negację): ∼(X∪X) = ?
1/ skoro X∪X=X to ∼(X∪X) = ∼X
2/ możesz też skorzystać z praw De Morgana ∼(X∪X) = (∼X)∩(∼X) = ∼X
22 cze 11:12
qu: właśnie nie wiedziałem jak zapisać belkę nad całością

o to chodziło , dziękuję
22 cze 11:37