ekstrema funkcji
Olka: Jak policzyć ekstrema takiej funkcji :
f(x) = −x2 lnx
policzyłam pochodną i wyszło mi : f'(x) = −2x lnx −x
i nie wiem co teraz...
10 lut 14:50
jo: Teraz znajdź rozwiązania:
f'(x)=0
f'(x)<0
f'(x)>0
10 lut 15:06
Olka: A mógłby mi to ktoś wytłumaczyć ? proszę.
10 lut 15:10
jo:
f'(x)=0 ⇔ −2xlnx−x=0 ⇒ x(−2lnx−1)=0 ⇒ x=0 ⋁ x=e−1/2
10 lut 15:18
Olka: dlaczego tam wychodzi e do potęgi −1/2

10 lut 15:26
jo:
| | 1 | |
−2lnx−1=0 ⇒ lnx=− |
| ⇒ x=e−1/2 |
| | 2 | |
Jak dalej niejasny jest lnx to przeczytaj gdziekolwiek o nim.
10 lut 15:28