matematykaszkolna.pl
das Marek: Podać możliwe wartości rzędu macierzy rozszerzonej układu równań liniowych oraz wnioski o liczbie rozwiązań tego układu dla tych wartości rzędu, jeżeli wiemy, że rząd macierzy współczynników wynosi 6 i liczba niewiadomych to 6. Czy mógły ktoś wytłumaczyć? Pozdrawiam
21 cze 21:35
Marek: .
22 cze 10:17
iteRacj@: r(W) − rząd macierzy współczynników, r(R) − rząd macierzy rozszerzonej układu równań liniowych, n − liczba niewiadomych, l − liczba równań r(W)=6, n=6 z tego, że rząd macierzy współczynników wynosi 6 wnioskuję, że liczba równań układu l ≥ 6 1/ jeśli l > 6, to r(R) może być większy niż r(W) (tutaj r(R)=7), a więc r(R)≠r(W) i wtedy układ będzie sprzeczny, brak rozwiązań 2/ jeśli l = 6, to r(R)=r(W)=6 i układ będzie mieć dokładnie jedno rozwiązanie czy to jest poprawne rozumowanie ?
22 cze 13:55
Pytający: Prawie. Jedyne możliwości (bo r(W)≤r(R)≤min(l,n+1), r(W)=n=6, l≥6): • r(R)=6, wtedy mamy układ oznaczony (dokładnie 1 rozwiązanie), bo r(W)=r(R)=n. Dla l=6 tak jest na pewno, ale może też być dla l>6, • r(R)=7, wtedy mamy układ sprzeczny (brak rozwiązań), bo r(W)<r(R). Może tak być dla l>6.
22 cze 18:54
iteRacj@: bardzo dziękuję za podanie poprawnej odpowiedzi, nawet nie byłam od niej bardzo daleko ...
22 cze 19:12
Marek: Mam nadzieje, ze tak emotka
22 cze 19:35
Marek: Dziekuje
22 cze 20:30
Marek: Mam pytanie, moze ktos wytlumaczyc dlaczego r(R) nie moze byc wieksze niz 6 tylko konkretnie 7?
22 cze 21:28
Marek: Moge dodac kolejne rownanie (I>6) jesli r(W) ma byc stale i wynosic 6?
22 cze 21:48
iteRacj@: do pytania z 21:28 7 jest większe od 6, to się zgadza, macierz rozszerzona układu równań liniowych jest większa od macierzy współczynników o jedną kolumnę, tutaj 6+1=7 a rząd macierzy określasz na podstawie minora (a ten ma tyle samo wierszy i kolumn), więc w tym zadaniu nie może być więcej kolumn niż 7 → rząd r(R) ≤ 7
22 cze 22:10
Pytający: @21:48 Tak.
23 cze 10:50