z
seta: z4+16=0 oblicz wszystkie pierwiastki w zbiorze C.
Z Moivre zn?
21 cze 19:43
jc: argumenty = 45+k*90
moduł = 2
z=√2(±1±i)
21 cze 19:46
seta: Nic nie zrozumiałem.
21 cze 19:49
jc: Z4=−16, |−16| = 16, arg(−16) = 180
Dlatego |z|=4√16=2, arg(z) = 45, 45+90, 45+180, 45+270
arg(1+i) = 45, |1+i|=√2
Jak pomnożysz przez √2 otrzymasz liczbę o module 2.
Pozostałe pierwiastki piszesz podobnie.
21 cze 20:01
Sushi:
Możesz też ze wzoru na pierwiastki 4−tego stopnia.
Tamten sposób dla bardziej wprawionych.
21 cze 20:58