Objętość bryły z=x^2+y^2
Jureczek: Witam

Mam takie zadanie:
Policzyć objętość bryły ograniczonej z=4,z=9, z=x
2+y
2
Nie chodzi mi policzenie całki,bo z tym raczej nie będzie problemu ale o sam obszar całkowania.
Widzę że to będzie paraboloida z ograniczona przez dwie płaszczyzny (z=4,z=9)
jednak jak to zapisać?
Bardzo proszę o pomoc
21 cze 19:24
Lech: Obszarem calkowania jest pierscien o srodku w punkcie (0,0)
i promieniach r= 2 i R= 3
Czyli we wspolrzednych biegunowych :
2 ≤ r ≤ 3
0 ≤ φ ≤ 2π
J =r
x= r cos φ
y = r sin φ
Powodzenia ! !
21 cze 19:29
Jureczek: No tak! Oczywiście

Nie pomyślałem że tu powinno się wykorzystać współrzędne biegunowe.
Bardzo dziękuję!
21 cze 19:38