funkcja tworząca
Andrzej B: Witam, czy ktoś jest w stanie pomóc z funkcją tworzącą?
Dany jest ciąg rekurencyjny (an), w którym
a0 = 2, a1 = 5 i an = 5an−1 − 6an−2 + 2 dla n ≥ 2 .
Za pomocą funkcji tworzącej wyznaczyć jawny wzór na n−ty wyraz ciągu
21 cze 18:26
Mila:
Piszę.
21 cze 19:00
Mila:
a
n = 5a
n−1 − 6a
n−2 + 2 dla n ≥ 2
A(x)=∑(n=0 do
∞)a
n*x
n=a
0+a
1*x+∑(n=2 do
∞)a
nx
n=
=2+5x+5∑(n=2 do
∞)a
n−1x
n−6*∑(n=2 do
∞)a
n−2*x
n+2∑(n=2 do
∞)x
n=
=2+5x+5x*∑(n=2 do
∞)a
n−1x
n−1−6x
2*∑(n=2 do
∞)a
n−2*x
n−2+2x
2∑(n=2 do
∞)x
n−2=
| | 2x2 | |
=2+5x+5x*∑(n=1 do ∞)anxn−6x2∑(n=0 do ∞)an+ |
| ⇔ |
| | 1−x | |
| | 2x2 | |
A(x)=2+5x+5x*(A(x)−2)−6x2*A(x)+ |
| ⇔ |
| | 1−x | |
| | 2x2 | |
A(x)−5x*A(x)+6x2A(x)=2+5x+ |
| |
| | 1−x | |
| | 2x2 | |
A(x)*(1−5x+6x2)=2+5x+ |
| |
| | 1−x | |
| | 7x2−7x+2 | |
A(x)*(2x−1)*(3x−1)= |
| |
| | (1−x) | |
| | 7x2−7x+2 | |
A(x)= |
| |
| | (2x−1)*(3x−1)*(1−x) | |
| 7x2−7x+2 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| = ułamki proste |
| (2x−1)*(3x−1)*(1−x) | | 2x−1 | | 3x−1 | | 1−x | |
spróbuj to sam zrobić ( sprawdzić)
| | −1 | | 2 | |
= |
| + |
| +U{1−x}⇔ |
| | 1−2x | | 1−3x | |
an=−2n+2*3n+1
====================
21 cze 19:50
Andrzej B: Mila, dziękuję ślicznie
21 cze 20:13
Mila:

Powodzenia.
21 cze 21:50