matematykaszkolna.pl
Działania na zbiorach Gryz: Hej, pomógłby mi ktoś nauczyć się działania na zbiorach? Potrafię narysować zbiory i wyznaczyć z nich sumę, iloczyn, ich róznice itd. Jednak problem dla mnie zaczyna się gdy mam zadanie gdzie mam udowodnić, że lewa strona jest równa prawej. Nie znam chyba wzorów które są najczęściej wykorzystywane i chyba ich głównie potrzebuję, a sam nie wiem gdzie szukać Przykładowe zadanie: (𝐴∪𝐵) \𝐶 = (𝐴\𝐶) ∪ (𝐵\𝐶)
21 cze 14:42
Blee: Zacznij od: https://matematykaszkolna.pl/strona/3408.html Niestety symboli nie wyswietla w tym co podales wiec nie wiem nawet co tam jest.
21 cze 15:40
Gryz: Masz rację, przepraszam. Udało mi się właśnie zrobić ten przykład samemu z tymi wzorami ze strony co podałeś emotka Robię inny przykład i niestety nie mogę dojść do rozwiązania (A\B) ∪ C = ((A∪C)\B) ∪ (B∩C) Zacząłem rozwiązywać lewą stronę i doszedłem tylko do: (A ∪ C) ∩ (B' ∪ C) I dalej nie wiem co z nią zrobić. Prawa strona dojść ładnie mi poszła ale czuję, że bez rozwinięcia lewej nie dam rady. Jakbyś mógł pomóc to poproszę emotka Pierwszy raz jakoś mi się udaje coś rozwiązać z tych zbiorów więc i tak jest duży progres
21 cze 15:56
Adamm: (A\B)∪C=(A∩B')∪C ((A∪C)\B)∪(B∩C)=((A∪C)∩B')∪(B∩C)=(A∩B')∪(C∩B')∪(C∩B)=(A∩B')∪C
21 cze 15:59
Gryz: Adamm, właśnie doszedłem do tego przedostatniego zapisu i nie wiedziałem, że można go zmniejszyć do tego rozwiązania... I dalej tego nie widzę. Mógłbyś wytłumaczyć jak to się zadziało?
21 cze 16:07
Adamm: (C∩B')∪(C∩B)=C∩(B∪B')=C
21 cze 16:14
Gryz: O tego potrzebowałem. Dziękuję bardzo emotka Lecę robić kolejne zadania. Jak coś to będę pisał w tym temacie emotka
21 cze 16:15