Działania na zbiorach
Gryz: Hej, pomógłby mi ktoś nauczyć się działania na zbiorach?
Potrafię narysować zbiory i wyznaczyć z nich sumę, iloczyn, ich róznice itd.
Jednak problem dla mnie zaczyna się gdy mam zadanie gdzie mam udowodnić, że lewa
strona jest równa prawej.
Nie znam chyba wzorów które są najczęściej wykorzystywane i chyba ich głównie potrzebuję, a sam
nie wiem gdzie szukać
Przykładowe zadanie:
(𝐴∪𝐵) \𝐶 = (𝐴\𝐶) ∪ (𝐵\𝐶)
21 cze 14:42
21 cze 15:40
Gryz: Masz rację, przepraszam. Udało mi się właśnie zrobić ten przykład samemu z tymi wzorami ze
strony co podałeś

Robię inny przykład i niestety nie mogę dojść do rozwiązania

(A\B) ∪ C = ((A∪C)\B) ∪ (B∩C)
Zacząłem rozwiązywać lewą stronę i doszedłem tylko do:
(A ∪ C) ∩ (B' ∪ C)
I dalej nie wiem co z nią zrobić. Prawa strona dojść ładnie mi poszła ale czuję, że bez
rozwinięcia lewej nie dam rady.
Jakbyś mógł pomóc to poproszę

Pierwszy raz jakoś mi się udaje coś rozwiązać z tych zbiorów więc i tak jest duży progres
21 cze 15:56
Adamm:
(A\B)∪C=(A∩B')∪C
((A∪C)\B)∪(B∩C)=((A∪C)∩B')∪(B∩C)=(A∩B')∪(C∩B')∪(C∩B)=(A∩B')∪C
21 cze 15:59
Gryz: Adamm, właśnie doszedłem do tego przedostatniego zapisu i nie wiedziałem, że można go
zmniejszyć do tego rozwiązania...
I dalej tego nie widzę. Mógłbyś wytłumaczyć jak to się zadziało?
21 cze 16:07
Adamm:
(C∩B')∪(C∩B)=C∩(B∪B')=C
21 cze 16:14
Gryz: O tego potrzebowałem. Dziękuję bardzo

Lecę robić kolejne zadania. Jak coś to będę pisał w tym temacie
21 cze 16:15