granica z tg
Solitude1: Nie używając d'Hospitala obliczyć granicę
x−>0
21 cze 13:02
Jerzy:
| | tg(6x) | | 6x | |
=lim |
| * |
| = ? |
| | 6x | | 3x | |
21 cze 13:03
Solitude1: będę mieć wtedy granicę
| | 6x | |
lim |
| tak? i jak dalej? |
| | 3x | |
21 cze 13:14
21 cze 13:15
Solitude1: mogę za x podstawić 1?
21 cze 13:15
Solitude1: albo skrócić po prostu tak?
21 cze 13:16
Lech: | | sin(kx) | |
Skorzystaj z twierdzenia: lim |
| = 1 , dla x → 0 |
| | kx | |
i dalej jak pokazal @Jerzy
21 cze 13:38
Jerzy:
| | tgx | |
Podobnie jest dla tangensa: limx→0 |
| = 1 |
| | x | |
21 cze 13:41
bezendu:
Przypomnij sobie może lepiej podstawowe własności i wzory.
21 cze 13:43