równania różniczkowe
karo: Mógłby mi ktoś to rozwiązać? Próbuję to zrobić niestety za nic w świecie nie wychodzi mi dobry
wynik
równania różniczkowe
1)
y"+9y'+20y=−4te(−3t) y(0)=4 y'(−)=−17
2)
y"+10y'+26y=2te(−6t) y(0)=2 y'(0)=−9
21 cze 12:49
Blee:
To pokaz jak liczysz
21 cze 12:51
karo: y"+9y'+20y=0
Δ=1
r1=−5
r2=−4
yj=C1e−5t + c2e−4t
r(t)=−4te−3t
yp=Ate−3t
... ale wiem ze juz wmiejscu r(t) zle robie
21 cze 12:54
karo: 2)
y"+10y'+26y=2te−6t
Δ=−4
sqrtΔ=2i v −2i
r1=−5−i
r2=−5+i
yj=e(−5t)*(C1cos(t)+C2sin(t)
r(t)=2re−6t
21 cze 12:58