ads
das: Macierz dopełnień jest macierzy A jest macierzą o wymiarach 7x7.
Jej rząd wynosi 1.
Oblicz detA i detA−1
21 cze 00:23
das: Jeśli rząd macierzy wynosi 1, to macierz ma tylko jesden niezerowy element? czyli detA równa
sie temu elementowi?
21 cze 00:25
Basia:
Tu jest mowa o macierzy dopełnień.
Skoro macierz dopełnień ma wymiar 1 to znaczy, że w macierzy A mamy dokładnie jeden niezerowy
minor rzędu 6.
Nazwijmy go B.
Tyle, że w macierzy dopełnień ten jedyny niezerowy element adij = (−1)i+j*detB
Ponieważ nie wiemy jakie są wartości i,j nie wiemy czy
detA=detB = adij czy też detA=detB = −adij
Czy na pewno dokładnie taka jest treść zadania?
21 cze 00:48
das: Tak, dobrze przepisałem.
21 cze 10:37
Adamm:
jeśli rząd macierzy dopełnień wynosi 1, to jak chcesz policzyć detA−1
21 cze 11:02
das: Nie istnieje?
21 cze 11:54