dsa
das: Podaj funkcję pierwotną dla f(x) = |sinx| na przedziale <0, 3π>
20 cze 23:22
das: Jak się za to zabrać?
20 cze 23:27
the foxi:
funkcja pierwotna to po prostu całka nieoznaczona
dla sin(x)<0 mamy: ∫−sin(x)dx=cos(x)+C
a dla sin(x)≥0: ∫sin(x)dx=−cos(x)+C
czyli po prostu ∫|sin(x)|dx=−cos(x)sgn[sin(x)]+C
a co z przedziałem? ja bym zapisał że:
na przedziale [0;π]∪[2π;3π]: ∫|sin(x)|dx=−cos(x)+C
a na przedziale (π;2π): ∫|sin(x)|dx=cos(x)+C
20 cze 23:35
das: Tak, widziałem o tym że to całka nieoznaczona, mimo to nie umiałem. To było łatwiejsze niż się
wydawało

Dziękuje
20 cze 23:39