Oblicz całkę niezonaczoną
Aga: Oblicz całkę niezonaczoną:
∫ u {3√x2−2x4+1x} {3x2}
Nie umiem tego ianczej zapisać. Ma to być ułamek gdzie
licznik to: {3√x2−2x4+1x}
mianownik: {3x2}
20 cze 22:38
Blee:
Dzielisz na trzy całki:
| | 3√x2 | | 1 | | 1 | |
a) |
| = |
| x2/3 − 2 = |
| x−4/3 |
| | 3x2 | | 3 | | 3 | |
20 cze 22:42
Aga: i to są 3 rozwiązania
13 x
−4/3
−
23x
13x
−4
20 cze 22:45
Blee:
nie ... zauważ że jest to tylko podzielenie tego ułamka na 3 oddzielne ułamki i zapisanie tego
w formie a*xb
i z tych wyliczasz całki
20 cze 22:51
Aga: a mógłbyś mi to policzyć? Będę bardzo wdzięczna
20 cze 23:08
Blee:
to widzę, że podstawy całkowania leżą i kwiczą u Ciebie
stosujesz wzór:
| | a | |
∫ axb dx = |
| xb+1 + C |
| | b+1 | |
20 cze 23:22
Aga: No troszkę tak, niestety. A jutro egzamin
20 cze 23:24
Blee:
to żeś się obudziła szybko ... podałem Ci wzór wystarczy do niego podstawić
kojarzysz chociaż pochodne
20 cze 23:30
Aga: nie... ja już nie wiem jak to ma być...

x
−4/3−2x+x
−4, czy
1−4/3x
−4/3−2x+
1−4x
−4
czy jeszcze inaczej
20 cze 23:34
Blee:
| | 1 | | 1 | |
∫ x−4/3 dx = |
| x−4/3 + 1 = −3x−1/3 = −3 |
| + C |
| | −4/3 + 1 | | 3√x | |
21 cze 00:02
Blee:
analogicznie pozostałe
21 cze 00:03
Aga: dziękuję
21 cze 00:52