Jack:

to typowy test chi kwadrat na niezależność
H
0: wynagrodzenie i szczęśliwość są od siebie niezależne (czyli na polski − wynagrodzenie nie
wpływa na to czy ktoś jest szczęśliwy czy nie)
H
1: − | | − są od siebie zależne.
Ta tabelka co otrzymaliśmy to jest tabelka O (obtained−otrzymane)
Należy dopisać jeszcze sumy poszczególnych kolumn i wierszy.
np. kolumna1 −> 60+40 = 100, oraz sumę ostateczna tak żeby wyszedł rozmiar próby
tzn. suma ostatniego wiersza = suma ostatniej kolumny = 150 (w tym wypadku)
Musimy zrobić teraz tabelkę E (expectations − czyli w sumie tego czego się spodziewamy)
najpierw przepisujemy sumy wierszy i kolumn (tzn. ostatni wiersz i ostatnia kolumna
z tabelki O, a następnie liczymy wartości w środku w ten sposób, ze:
np. przecięcie:
| 75*100 | |
tak−powyżej −−−−−> |
| = 50 |
| 150 | |
czyli mnożymy odpowiednio ostatnia kolumna * ostatni wiersz / ilość obserwacji
zatem kolejne:
| 50*75 | |
tak − poniżej −−−−−> |
| = 25 |
| 150 | |
| 75*100 | |
nie − powyżej −−−−−> |
| = 50 |
| 150 | |
| 75*50 | |
nie − poniżej −−−−> |
| = 25 |
| 150 | |
Wartosc statystki chi kwadrat to jest suma po wszystkich elementach
| (O−E)2 | |
tych w środku: ∑ |
| |
| E | |
zatem
| (50−60)2 | | (25−15)2 | | (50−40)2 | | (25−35)2 | |
χ2 = |
| + |
| + |
| + |
| = ... |
| 50 | | 25 | | 50 | | 25 | |
ilość stopni swobody: df = (liczba kolumn−1) * (liczba wierszy −1) = (2−1)*(2−1) = 1
mówimy oczywiście o tych kolumnach i wierszach z wartościami, bez nagłówków i sum
Teraz wystarczy sprawdzić p−wartość dla df=1 oraz przyjętego α.
Zazwyczaj α=0.05
jeżeli 2 * p−wartość < χ
2 to odrzucamy H
0.
Jako, że jest to test dwustronny (to mamy 2*pwartość), dla jednostronnego byłoby 1*p−wartość)