Matematyka dyskretna (kombinatoryka i rekurencja)
SesjaDepresja: 1. Ile jest możliwości wyboru 6 kart z talii 52 kart tak,
aby karty były dokładnie w dokładnie trzech kolorach?
2. Ile jest możliwości ułożenia 10 ponumerowanych kul do 4 szuflad A,B,C,D,
przy założeniu, że żadna szuflada nie może być pusta.
3. Niech an bezie liczbą rozwiązań równania:
x1 + 2*x2 + 3*x3 = n
Znajdź rekurencyjny wzór na n−ty wtraz ciągu {an}∞n=0
4. Dany jest rekurencyjny ciąg:
{ 1 dla n = 0
an = { 4 dla n = 1
{ 23 dla n = 3
{ 5*an−1 + 3*an−2 − 9*an−3 dla n ≥ 3
Znajdź wzór jawny na n−ty wyraz ciągu.
20 cze 22:02
Mariusz:
4.
A(x)= ∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=3∞a
nx
n=∑
n=3∞5a
n−1x
n+∑
n=3∞3a
n−2x
n−∑
n
=3∞9a
n−3x
n
∑
n=3∞a
nx
n=5x(∑
n=3∞a
n−1x
n−1)+3x
2(∑
n=3∞a
n−2x
n−2)
−9x
3(∑
n=3∞a
n−3x
n−3)
∑
n=0∞a
nx
n−23x
2−4x−1=5x(∑
n=2∞a
nx
n)+3x
2(∑
n=1∞a
nx
n)
−9x
3(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−23x
2−4x−1=5x(∑
n=0∞a
nx
n−4x−1)+3x
2(∑
n=0∞a
nx
n − 1)
−9x
3(∑
n=0∞a
nx
n)
A(x)−−23x
2−4x−1=5x(A(x)−4x−1)+3x
2(A(x)−1)−9x
3A(x)
A(x)−23x
2−4x−1=5xA(x)−20x
2−5x+3x
2A(x)−3x
2−9x
3A(x)
A(x)(1−5x−3x
2+9x
3)=−x+1
20 cze 22:29
Mila:
2) liczba suriekcji:
f: {x
1,x
2,...x
10→{A,B,C,D}
| | | |
L(10,4)=∑(j=0 do 4) (−1)j* | (4−j)n= |
| | |
| | | | | | | | | |
= | *410− | ((4−1)10+ | *(4−2)10− | *(4−3)10= |
| | | | | |
=4
10−4*3
10+6*2
10−4
Albo liczby Stirliga II rodzaju
4!*S
2(10,4)=4!*34105=818520
======================
20 cze 22:38
Mila:
Dobrze zapisałeś treść (4) ?
20 cze 22:58
PW: 1) metodą babci pod piecem (nie znam błyskotliwego wzoru).
Mając wybrane 3 kolory rozwiązujemy zadanie "na sztuki", to jest uwzględniając tylko liczbę
kart w poszczególnych kolorach, a nie ich moc.
Niech xj oznacza liczbę kart w wybranych kolorach.
x
1+x
2+x
3=6
Mamy następujące rozwiązania:
(1) (1,1,4) − trzy możliwe permutacje
(2) (1,2,3) − 6 możliwych permutacji
(3) (2,2,2).
Uwzględniając liczbę możliwych wyborów kart w poszczególnych kolorach otrzymamy liczbę
rozwiązań:
Ponieważ wyboru 3 kolorów spośród 4 można dokonać na 4 sposoby, wszystkich wyborów jest
4(n
1+n
2+n
3).
Z rachunkami słabo, ale spróbuję:
n
1=13
2.715
.3 = 362 505
n
2=13
.78
.286
.6 = 1 740 024
n
3=78
3 = 474 552
(4) 4(n
1+n
2+n
3) = 10 308 324.
Dla porównania: liczba wszystkich wyborów 6 kart spośród 52 jest równa
a więc wynik (4) nie jest głupi − mniejszy od (5).
21 cze 00:33
Pytający:
1.
Z włączania i wyłączania wychodzi to samo, więc raczej dobrze,
PW.
https://www.wolframalpha.com/input/?i=binomial(4,3)*(sum+k%3D0..2+of+((-1)%5Ek*binomial(3,3-k)*binomial((3-k)*13,6)))
3.
a
n // liczba rozwiązań
całkowitych nieujemnych równania : x
1+2x
2+3x
3=n
b
n // liczba rozwiązań
całkowitych nieujemnych równania : x
1+2x
2=n
c
n // liczba rozwiązań
całkowitych nieujemnych równania : x
1=n
Wtedy:
c
n=1 dla n≥0
b
0=c
0=1
b
1=c
1=1
b
n=c
n+b
n−2=b
n−2+1 dla n≥2
⇒
| | 2n+3+(−1)n | |
bn= |
| dla n≥0 // można wyprowadzić np. funkcjami tworzącymi |
| | 4 | |
albo prościej ([...] to podłoga):
| | n | |
bn=[ |
| ]+1 dla n≥0 // co widać z równania x1+2x2=n; x2 przyjmuje wartości od 0 do [n/2] |
| | 2 | |
a
0=b
0=1
a
1=b
1=1
a
2=b
2=2
| | 2n+3+(−1)n | | n | |
an=bn+an−3=an−3+ |
| =an−3+[ |
| ]+1 dla n≥3 |
| | 4 | | 2 | |
21 cze 01:56
Mariusz:
Wielomian 1−5x−3x
2+9x
3
można dość łatwo rozłożyć korzystając z trygonometrii
Istnieje jakiś wzór na n. pochodną tej funkcji bez rozkładu na sumę ułamków prostych ?
21 cze 21:45
Mila:
Zadanie (1) liczyłam tak jak PW.
Mariuszu wydaje mi się, że w (4) coś z treścią jest źle.
21 cze 21:54