matematykaszkolna.pl
Excel Dziadek Mróz: rysunek Siemanko Ktoś ogarnąłby funkcję na wyciągnięcie danych i wstawienie do wykresu? Mam arkusz a w nim dane budżetu domowego, w A mam lata (scalone w miesiące). w B miesiące (scalone w rachunki), C rachunki typu woda, gaz, zakupy, D mam kwoty. Przykładowa tabela wygląda tak: | A | B | C | D ============================== 1 | ROK | MSC | RACH | KWOTA 2 +−−−−−−+−−−−−−−+−−−−−−−+−−−− 3 | 2018 | 1 | woda | 350 4 | | | gaz | 150 5 | | | zakupy | 500 6 | +−−−−−−−+−−−−−−−+−−−− 7 | | 2 | woda | 360 8 | | | gaz | 160 9 | | | zakupy | 510 10 | +−−−−−−−+−−−−−−−+−−−− ... Potrzebuję wykres dla wody, aby sprawdzić jak rosną mi rachunki z miesiąca na miesiąc. Ktoś wie jak to osiągnąć?
20 cze 18:33
Metis: Python −> Pandas Read.csv() ?
20 cze 19:41
Metis: Mogę się tym zająć w wolnym czasie Dziadku emotka
20 cze 19:42
Dziadek Mróz: Arkusz zawiera różną ilość rachunków, co drugi miesiąc dochodzi gaz, czasami paliwo, więc nie ma tak, że mam ciągle 3 wiersze na miesiąc. W pythonie bym sobie machnął, ale mam to na Dysku Google w Arkuszach Google, które są dość ograniczone w funkcje. Muszę improwizować
20 cze 20:55
Metis: Hmmm a arkusze Google nie mają jakiegoś API moze?
20 cze 20:57
20 cze 20:57
Blee: Komorka E3: =jeżeli(C3 = "woda"; D3 ; "") W ten sposob w kolumnie E bedziesz mial wypisane wydatki na wode. Analogicznie mozesz zrobic dla pozostalych.
21 cze 00:13
Blee: Jako ze to googlowy arkusz to oczywoscie obowiazuja komendy w jezyku angielskim
21 cze 00:14
Metis: Zapomniałem ze w Excelu też można coś tam pisać
21 cze 00:53