zmienna losowa
Angelika: zmienna losowa ma rozkład normalny X≈N(2,8). Oblicz:
P(x−2 / 2√2 > 0 ) =
20 cze 17:37
Jack:
μ = 2, σ = 8
| | X−2 | | X−2 | |
P( |
| > 0) = 1 − P( |
| ≤ 0) |
| | 2√2 | | 2√2 | |
Musimy ustandaryzować:
| | X−μ | |
Z = |
| −−> X = Z*σ + μ = 8Z + 2 |
| | σ | |
zatem wracajac:
| | X−2 | | 8Z+2−2 | |
1 − P( |
| ≤ 0) = 1 − P( |
| ≤ 0) = |
| | 2√2 | | 2√2 | |
| | 8Z | | 4Z | |
= 1 − P( |
| ≤ 0) = 1 − P( |
| ≤ 0) = |
| | 2√2 | | √2 | |
= 1 − P(2
√2Z ≤ 0) = 1 − P(Z ≤ 0) = 1 − Φ(0)
gdzie Φ oznacza dystrybuante (mozesz odczytac z tablic rozkladu normalnego)
20 cze 18:02
Benny: | | 1 | |
Dystrybuanta w zerze wynosi oczywiście |
| |
| | 2 | |
20 cze 18:46