współrzędne sferyczne
Mz: Bryłę ograniczoną powierzchniami: x2/9+y2/4+z2/9=1 ; x2/9+y2/4+z2/9=4 opisać za pomocą
uogólnionych współrzędnych sferycznych.
Mam problem z promieniem,
x2/9+y2/4+z2/9≤4 i x2/9+y2/4+z2/9≥1
podstawiam do tego
x=arcosαcosβ
y=brsinαcosβ
z=crsinβ
i wychodzi mi r≤1 i r≥1
To jest poprawna odpowiedz czy cos robie zle?
20 cze 15:03
gg:
Tak. Ale do opisu były potrzebny jest zakres zmiany kątów α i β. Ponadto przy liczeniu całki,
musimy wstawić jakobian przekształcenia, który w tym przypadku równy jest J=abc cos β.
20 cze 17:54
gg:
Powinno być: do opisu bryły.
Kąty powinny zmieniać się w granicach:
α∊<0,2π>,
β∊<−π/2,π/2>.
20 cze 18:00
gg:
Odniosłem się tutaj do nierówności napisanych w 5−tej linijce.
Natomiast opis bryły opisanej przez powierzchnię x2/9+y2/4+z2/9=4 we współrzędnych
uogólnionych to oczywiście:
0≤ r ≤2,
α∊<0,2π>,
β∊<−π/2,π/2>.
20 cze 18:08