dadas
das: Rysowanie na płaszczyźnie zespolonej:
Nad z jeszcze jest kreska ( z sprzężone − nie umiem tego napisać)
Jak sobie z tym poradzić? Gdyby nie było sprzężone to bym narysował
Ale z tym sprzężeniem nie wiem jak
20 cze 14:39
Adamm:
zastanów się co robi ze zmienną z sprzężenie
jakie to jest przekształcenie płaszczyzny
20 cze 14:39
das: Liczby zespolone odbija symetrycznie względem osi rzeczywistej?
20 cze 14:42
das: Zgadza się z odpowiedzią.
Jest to półprosta?
20 cze 14:45
das: Kąt również się zmienia?
20 cze 14:50
Adamm:
narysuj arg(z−(1+2i))=3π/2
oznaczmy sobie to równanie T(z)
masz zbiór {z∊C : T(z) }={ z*∊C : T(z*) }
teraz jeśli sprzężymy każdy element należący do tego zbioru, to otrzymamy zbiór
{ (z*)*∊C : T(z*) } = { z∊C : T(z*) }
czyli to co chcieliśmy
czyli wystarcza narysować punkty spełniające T(z), i wtedy wszystko odbić względem osi
rzeczywistej
20 cze 16:07
Mila:
| | 3π | |
Półprosta niebieska to zbiór {z: arg(z)= |
| } |
| | 2 | |
| | 3π | |
Półprosta zielona to zbiór {z: arg(z−(1+2i))= |
| } |
| | 2 | |
dalej w następnym wpisie
20 cze 21:15
Mila:
| | 3π | |
Półprosta żółta to zbiór {z: arg(z*−(1+2i))= |
| |
| | 2 | |
20 cze 21:15