pochodna kierunkowa
PanPaweł: Niech f(x, y) = |y|/(x3) − 4x2y. Wyznacz
a) pochodną kierunkową funkcji f w punkcie (1, 0) w kierunku
wektora v = [−3/5,4/5]
Jak wyliczyć coś takiego jeśli y jest w module?
20 cze 13:44
Adamm:
| | f(1+t(−3/5), t(4/5))−f(1, 0) | |
limt→0 |
| = |
| | t | |
| | | (4/5)|t| | |
| −4(1+t(−3/5))2t(4/5) | | (1+t(−3/5))3 | |
| |
limt→0 |
| − nie istnieje |
| | t | |
20 cze 13:56
PanPaweł: nie rozumiem
20 cze 13:58
Adamm:
nie rozumiem
też tak potrafię
20 cze 13:59
kochanus_niepospolitus:
brawooo Adamm

Bardzo ładnie Ci wyszło to 'nie rozumiem'
20 cze 14:05
PanPaweł: nie rozumiem wogole podstawienia, pierwszy raz sie spotkal, ze cos jest w module, ale chyba nie
musze tlumaczyc sie przed Januszami...
21 cze 00:14