Kongruencje
Ja: Czy poniższe wyrażenie jest prawdziwe?
m ≡ n(mod k) <=> ma ≡ na(mod k) dla N ∍ a
Czym różni się zapis m ≡ n(mod k) od m ≡ n mod(k)?
20 cze 12:34
Blee:
Do drugiego pytania: drugi zapis jest niepoprawny
Do pierwszego pytania: Jak definiujesz zbior liczb naturalnych N ?
20 cze 12:57
Ja: N = 0,1,2,3,4....
Dlaczego drugi zapis jest niepoprawny?
20 cze 13:04
Blee:
Bo nie ma czego takiego jak: n mod(k)
Skoro 0 takze jest liczba naturalna to latwo pokazac ze '<=' nie jest prawda
Np.
Niech m=2 ; n=3 ; k=4 ; a=0
20 cze 13:06
Ja: Dzięki.
20 cze 13:12
Adamm:
@Ja
jeśli jednak 0 nie będzie naturalne, to nadal można podać przykłady dla których równoważność
nie zachodzi, np. dla a=2
Jeśli chodzi o drugie pytanie, to ten drugi zapis jest faktycznie nie poprawny
ale jest coś takiego jak n mod k
oznacza to działanie, któremu przyporządkowujemy resztę z dzielenia n przez k
np. 3 mod 2 = 1
20 cze 14:05
Blee:
A konkretniej, niech:
m=2 ; n = 4 ; k= 16; a = 4
Wtedy 24 = 16 ; 44 = 162
Wiec zachodzi prawa nierownosc a lewa nie
20 cze 14:59